Bæredygtig tekstil

I dagens samfund er der en stigende tendens omkring bæredygtighed og socialt ansvar over for de produkter som vi, i vesten, køber og bruger. Det er vigtigt for os alle sammen at købe, bl.a. tøj, som er produceret af de rigtige materialer, men ikke mindst under de rigtige vilkår. Det er netop dette denne artikel lægger op til og sætter fokus på for, at I, forbrugerne, kan skabe sig et overblik over hvad bl.a. GOTS og OEKO-TEX er og hvorfor man hos Mammii har valgt, at bruge disse materialer i tøjet.

GOTS standarden er en betegnelse for en økologisk ordning som blev etableret i 2006. Det betyder, at man gennem hele produktionen har haft bæredygtighed og økologi for øje. Standarden kræver at mindst 70% af tekstilet skal bestå af økologisk certificerede naturlige fibre. Fibrene i produktet skal bestå af mindst 95 procent naturlige fibre som er certificeret økologisk. Mærkningen, GOTS, dækker alle faser efter høst det vil sige spinding, strikning, vævning, kemisk behandling og fremstilling af tøj. Deltagerne af GOTS mærkningen skal have en skriftlig miljøpolitik og hele produktionsprocessen skal dokumenteres.

GOTS ordningen dækker også over en række af sociale kriterier som skal være opfyldt. Disse indikerer hvordan produktionsprocessen foregår. Et udpluk af de sociale kriterier er, bl.a., at tvangsarbejde og gældsslaveri ikke er tilladt. Arbejdsmiljøet skal være sikkert og hygiejnisk. Børnearbejde må ikke forekomme. Diskrimination må ikke forekomme.

For at få lov til at forhandle GOTS certificerede varer skal alle erhvervsdrivende være forberedt på årlige inspektioner og herunder uanmeldte inspektioner. Dog skal forhandlere af GOTS med en årlig omsætning på under 5000€ og som kun sælger til endelige forbrugere ikke inspiceres, men dog registrere sig.

GOTS mærkningsordningen er et kvalitetsstempel og en mærkning der står for social ansvarlighed og et økologisk produkt som lever op til nogle stramme standarder med hensyn til udviklingen af tøj.

OEKO-TEX ordningen er en sundhedsmærkning for tekstiler, som er undersøgt for sundhedsskadelige stoffer. Denne mærkning er mere omfattende end gældende lovgivning og den har strengere krav end lignende mærkninger.

Hos Mammii sælges der kun tøj med disse mærkninger for at sikre, at vores kunder får den bedste kvalitet og ikke mindst økologisk og sundhedstestet tøj som på ingen måde er skadelig for dig og som er produceret under ordentlige vilkår.